Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира газа за Финландия, словашка газова компания обаче отвори сметка в рубли

| обновено на 20.05.22 в 20:40
Плащане на руския газ в рубли
Снимка: Алами/Ройтерс

Русия спира доставката на природен газ за Финландия заради отказа на страната да плаща за горивото в рубли. А словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ, като така на практика прие искането на Москва за плащанията по доставките на синьо гориво.

А Литва обяви, че от неделя спира вноса на ток от Русия, предаде РИА Новости. Нуждите на страната от електроенергия ще бъдат задоволявани от местни електроцентрали и внос от стратегически партньори от ЕС чрез съществуващата мрежа с Швеция, Полша и Латвия.

Еврокомисията вече обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Брюксел препоръча обаче да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

В четвъртък руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиента на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в Газпромбанк.

Една от тях се оказа словашката газова компания SPP. От там съобщиха, че са отворили сметка в рубли в "Газпромбанк", плащайки в евро за доставката на руски природен газ. От SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава. SPP е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление.

Така на практика Братислава е приела искането на Москва за плащанията по доставките на синьо гориво., съобщава агенция Ройтерс.

На подобна сделка обаче не се съгласиха финландците, които отказаха на Москва да плащат в рубли за синьото гориво. Планира се руските газови доставки да спрат за Финландия в 07.00 часа българско време в събота. От финландския държавен търговец на едро "Газум" (Gasum) вече обявиха, че ще продължат да доставят газ на своите потребители от други източници по тръбопровода Балтикконектор, който свързва Финландия с Естония.

Предстои и съседна Гърция да направи плащане на "Газпром". Както е известно, България понякога участва в суап сделки с южната ни съседка и така газ, поръчан от София от други доставчици, реално остава у нас от руските количества, преминаващи за Гърция, а в Гърция остава поръчаното от нас количество.

По този повод премиерът Кирил Петков коментира, че България не зависи от решението на Гърция в каква валута ще плаща руският природен газ: 

"Това, което бях уверен и от Комисията - както чухте вчера, и от Германия, между другото, всички излизат с ясната позиция, че плащанията ще бъдат в нормалната валута. Аз не мисля, че руската държава може да си позволи да загуби целия ЕС".

Както е известно България вече е резервирала и поръчала количества втечнен природен газ, които ще бъдат доставени през гръцкия терминал за втечнен природен газ Ревитуса край Атина и могат да достигнат у нас реверсивно през газовата връзка на България и Гърция при Кулата.

Съвсем скоро ще бъде готов и интерконекторът ни с Гърция, през който чакаме азерски газ и бъдещи доставки от втечнен газ през строящия се край гръцкото пристанище Александруполи терминал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени