Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложбите от 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Музей "Дом на хумора и шегата" в Габрово
Снимка: http://www.humorhouse.bg/

Тази вечер ще бъдат открити изложбите от 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Представянето на творбите на автори от цял свят е част от фестивалната програма в столицата на смеха.

Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството е един от най-големите и стари форуми за визуално изкуство в България. Тазгодишното му юбилейно издание е посветено на екологията и обединява карикатура и съвременно изкуство в една тема: "Икономия на средствата".

Тази вечер пред публиката ще бъдат представени 120 творби, избрани за участие от международното жури сред 1100 художници от 77 държави. Ще станат ясни и носителите на голямата награда "Златен Езоп" в двата конкурсни раздела.

От хумора и сатирата в изкуството утре габровският фестивал ще продължи с най-дългоочакваното от местните жители събитие – карнавала на смеха.

Шествието обединява 64 сюжетни картини. Акцент в него традиционно е политическата сатира. Зрителите ще се забавляват и на емблематични епизоди от родната житейска действителност. Както всеки път, шегаджиите ще отрежат ритуално опашката на габровската котка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени