Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър, вицепрезидентът, ИТН и ВМРО с:

Коментари и протести по казуса "преговори на РСМ за вход в ЕС"

Снимка: архив БНР

Министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че България има ясна и силна позиция за Северна Македония, която остава непроменена. Тя посочи, че решението за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност е изцяло в ръцете на президента.

Генчовска изтъкна, че с нея не са водени задкулисни разговори за вдигане на ветото за преговори на РСМ за еврочленство: "Чуваме само - искаме да вдигнете ветото, а не виждам никакви конкретни действия от тяхна страна. Ние не се пазарим – зад кулиси, пред кулиси, не се пазарим", заяви Генчовска в интервю за Би Ти Ви..

Същевременно ВМРО проведе протест и блокира по обед Кресненското дефиле с настояване правителството да не вдига ветото за преговори на Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше на посещение в Созопол, също засегна темата. Тя коментира вчерашния призив на премиера Кирил Петков президентът да свика Консултативния съвет по национална сигурност по въпроса за Република Северна Македония, като посочи че в изявлението си министър-председателят е говорил само за международния натиск върху България, но не и дали има промяна в условията, дали има нови резултати от страна на Скопие.

Йотова припомни, че на 10 януари имаше почти 5-часово заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, след което се излезе с консолидирана национална позиция с два елемента - че не можем да се обвързваме със срокове и че чакаме конкретни резултати:

"Ние чакаме конкретни резултати, най-вече изпълнение на Договора за добросъседство. Ако министър-председателят е намерил аргументи в тази посока, то беше добре и беше редно да ги чуем ", отбеляза вицепрезидентът. 

И от "Има такъв народ" се присъединиха към критиките срещу политиката на премиера Кирил Петков по отношение на спора със Северна Македония.

"Потвърждават се подозренията, че правителството е поело ангажименти България да не възразява срещу преговорите на Република Северна Македония с Европейския съюз", каза заяви депутатът Станислав Балабанов.

Вицепремиерът Асен Василев от "Продължаваме промяната" обаче отхвърли тези твърдения. Според него няма лесно да се стигне до преобръщане на позицията на България. Тя може да се промени, само ако "всички партии (включително опозицията в парламента) и президентът преценят, че това е добре за България", а това трудно може да стане, каза Василев.

Проблемите между съседите могат да се решат много по-добре в рамките на Европейския съюз, каза пред БНР германският заместник външен министър Анна Люрман в коментар на българското вето за началото на преговори между Съюза и Република Северна Македония:

"Важно е във вътрешния двор на Европа да гарантираме стабилност, да имаме взаимни икономически ползи. Българските граждани знаят от личен опит, че предприсъединителните преговори са процес на взаимно сближаване един с друг - на страната кандидат с Европейския съюз. Интеграцията ще наложи нашите общи ценности демокрация и правова държава в съседните държави, а това е от ключов интерес, включително и за България", заяви Люрман в интервю за предаването "Събота 150".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна