Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите дипломати на САЩ и Франция обсъдиха подкрепа за Финландия и Швеция в НАТО

Снимка: НАТО

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Катрин Колона са обсъдили как съюзниците от НАТО да подрепят кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в Алианса, съобщиха от Държавния департамент на САЩ. 

В телефонен разговор Блинкън и Колона са били единодушни относно значението на подкрепата за Украйна и продължаването на санкционната политика спрямо руския президент Владимир Путин заради инвазията в Украйна. 

Тази седмица Финландия и Швеция официално подадоха молбите си за членство в Пакта. Турция се противопоставя на присъединяването на двете страни с мотива, че дават подслон на, според нея, терористични организации. Москва обяви, че на територията на Западния военен окръг ще бъдат сформирани нови подразделения, за да противодейства на плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса. 

Новият френски първи дипломат Катрин Колона разговаря по-рано днес и с германския външен министър Аналена Бербок, което беше първият проведен от нея разговор с чужд дипломат откакто заема поста. Това, според френското външно министерство, показва централното място и значение на "френско-германските отношения в служба на Европа".

Очаква се в Катрин Колона да посети Берлин във връзка с подготовката на следващите международни и европейски срещи, по-специално Европейския съвет на 30 и 31 май. По време на срещите ще се наблегне на европейската енергийна стабилност, подобряването на европейската отбрана и отговорът на Европейския съюз на войната в Украйна, както и конференцията за Западните Балкани, която ще се проведе в края на юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!