Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младата писателка Ния Вълнова за "Пръстите на краката" и хората

| обновено на 23.05.22 в 12:19
Председателят на журито на Националния литературен конкурс "Петя Дубарова" - Кристин Димитрова връчва първа награда за проза на Ния Вълнова от Първа езикова гимназия - Варна.
Снимка: Денчо Михов, Facebook

Ния Вълнова е на 19 години, ученичка е в Първа езикова гимназия във Варна. Тя спечели първото място за проза на 25 - ия Национален литературен конкурс „Петя Дубарова“ с разказа „Пръстите на краката“. „Това е един много особен разказ, в който с измамно прости думи, с имитация на детски поглед, но всъщност доста по-вещ, със смели находки, които не са уплашили автора, а са помогнали той да изгради историята на едно семейство, с много живи образи! Браво!“, коментира писателката Кристин Димитрова – председател на журито.

Младата писателка казва, че намира вдъхновение и се учи от всичко, което я заобикаля. Темите, които я вълнуват, са любовта, сънищата, Бог и смъртта. В разказите си прокарва мислите си за Бог като абстракция, като част от човека, като не задълбава в религиозната догматика.

Замисля се и за неизбежната част от живота – смъртта.

"Интересно ми е да изследвам идеята за смъртта, може би защото хората се страхуват от нея, а може би защото самата аз се страхувам от нея", споделя авторката. 

Заглавията на творбите ги оставя за накрая. "Никога не знам какво да напиша и ми се иска да оставя произведението без заглавие. Писането на заглавие си е цяло изкуство, трябва да можеш да хванеш интереса на читателя", категорична е писателката. Фразата "Пръстите на краката" ѝ хрумва спонтанно и така започва да се нарежда историята. 

Младата авторка казва, че се учи от това, което вижда, от хората. 

Чуйте интервюто на Светлана Вълкова с Ния Вълнова:





По публикацията работи: Елисавета Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени