Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България да намали цялостната си зависимост от изкопаеми горива и техния внос като ускори развитието на енергия от възобновяеми източници - тази препоръка се съдържа в оповестения днес пролетен пакет на Европейския семестър.

В документа се допълва, че това може да стане като страната ни диверсифицира доставките си на синьо гориво и увеличи интерконекторите със съседните страни за тази цел. 

Също така се препоръчва България да усили енергийната ефективност в индустрията и в частния и обществен сграден фонд, както и да насърчава устойчиви решения при централното отопление. За догодина България трябва да гарантира, че ръстът на публичните разходи е в съответствие с цялостната бюджетна политика, като се има предвид продължаващата временна и целева подкрепа за най-уязвимите от  поскъпването на енергията домакинства и компании, а  и за бежанците от Украйна.

Страната ни също така трябва да увеличи публичните инвестиции за зелен и дигитален преход и за енергийна сигурност, в т.ч. като използва Механизма за възстановяване и развитие, плана RepowerEU за енергийна независимост и други европейски фондове.

След  2023 година България трябва да следва данъчна политика, насочена към постигането на разумно средносрочно състояние на бюджета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна