Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на кръводаряването

Снимка: БГНЕС

Днес, 23 май е Световният ден на кръводаряването. По темата пред Радио София говори Диана Димитрова, която е председател на УС на Асоциацията на специалистите по комуникация на общините. Тя разказа за своето първо кръводаряване пред храм-паметника "Александър Невски", когато е имало мобилни кръводарителски центрове.

"Примерът е от моя баща, който има сребърен медал за кръводаряване и всеки има нужда от един такъв пример в живота си", сподели Димитрова. Тя допълни, че дори човек да не може да дари кръв може да помогне по други начини, като например с обработката на документите.

"Всичките тези неща изискват жива сила и ресурс, който в много случаи екипите нямат. Тези каузи имат нужда от доброволци, които да се отдадат на това нещо", заяви тя.

По думите й, в момента системата изнемогва от недостиг на кръв, защото кръводарителите в България намаляват през последните години и това се отчита от всички статистики. Тя каза, че в Елин Пелин всяка година се провеждат акции за даряване на кръв, защото да откликнеш на непознат в нужда е въпрос на чест. Поредната за пета година инициатива ще бъде на 3 юни в сградата на общината в Елин Пелин.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени