Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Панайотова:

В "Шахнаме: Сказание за Зал" зрителят припознава себе си повече в Изтока, отколкото в Запада

"Следвахме ритуалите на древното разказване на истории в Иран"

Снимка: Иван Дончев

Театър "Азарян" в НДК представя "Шахнаме: Сказание за Зал" под режисурата на Елена Панайотова. Спектакълът се завръща на сцената, след като получи и  награда "Икар" за авторската музика на Николай Иванов. Постановката има и номинации за другата престижна театрална награда - "Аскеер".

"Интересът е многопластов. Разбира се, има нещо екзотично и интересно, което привлича зрителя. Това е текст, който се базира на древен персийски епос – класика под закрилата на ЮНЕСКО, за ценностите, които са нематериални и трябва да бъдат запазени. Това са безкрайно интересни истории, които пренасят послания от древността и под формата на приказка за възрастни, българският зрител е лесно да припознае себе си повече в Изтока, отколкото в Запада", каза в предаването "Хоризонт до обед" Елена Панайотова. 

В спектакъла има неща, нетипични за българския театър – музика на живо в изпълнение на Марина Великова и Николай Иванов, основатели на група "ОМ", отбеляза Панайотова.

"Това са крачки към раждането на театъра, когато всичко се е случвало на живо. Освен магията, спектакълът като че ли образова също така, носи мелодии, непознати, от едно друго време."

"Подхождам почти като изследовател. Подготовката на спектакъла отне около две години - много внимателно да помислим и как да подходим, така че това да не прилича на етнографски експонат, театрален. Дадохме съвременна трактовка, но следвахме ритуалите на древното разказване на истории в Иран. Интуитивно се опитахме да разкажем историята, верни на тази култура. Моят импулс е да открия следите на моите прадеди – когато някъде прабългарите са минавали по онези земи", сподели Панайотова пред БНР.

Спектакълът вече гостува с успех в Техеран.

"Шахнаме разказва за предислямската история на човечеството. Без персийската цивилизация нямаше да може да съществува човечеството."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна