Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 25-ото издание на Габровското биенале

Снимка: @GabrovoBiennial

За 25-а поредна година Габровското биенале на хумора и сатирата задава важен социален въпрос. Мотото му тази година е "Икономия на средствата". Солидарността между хората не е достатъчна. Необходима е солидарност между човеците и не-човеците. И може би е крайно време да разберем дали растенията се смеят и какви шеги разказват облаците. Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство – както и от курирана изложба, която за 25-ото издание бе поверена на художника Олаф Вестфален, разказа Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово:

"Мотото означава промяна към грижа и поддръжка, вглеждане в обществото, но и поглед към изкуството, неговите начини на производство и изразни средства, където краткото, икономичното и простото са част от поднасянето на поантата. Надявам се, че хората вече се замислят за въпросите за екологичната употреба."


В рамките на изданието Олаф Вестфален представя и изложба – "Въведение към Тренинг за чувствителност". Експозицията се фокусира върху основните социални нагласи, които могат да бъдат толкова голяма част от проблема, колкото и това, което изгаряме, какво ядем или кого караме да върши мръсната ни работа. Олаф Вестфален е "художник, който винаги работи с хумор, ала рядко се спира пред забавното." Концептуалните му произведения често приемат формата на игри, забавление или карикатури, целящи да изложат на показ културните "слепи места" на съвременното общество. Той играе от двете страни на високото и ниското, произвеждайки масмедийна комедия и карикатури. Освен като художник, Вестфален има богат опит и като куратор.

"Тревога за климата" се нарежда сред десетте най-употребявани думи за 2021 г. Дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна, е въпрос, който задава Биеналето и това е социалната му мисия тази година. Биеналето се състои от две журирани изложби – една за карикатура и една за съвременно изкуство. В приоритетите на Биеналето са и осъзнаването на социалната дисфория. Тази вечер в програмата е предвидена лекция на тема Климатични кризи: изкуство и активизъм с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Биеналето ще продължи с програма до 30 септември.

Снимки: ФС на Биенале на хумора и сатирата

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!