Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата насърчил Кирил Петков в борбата му с корупцията

Премиерът Петков и българската делегация в базиликата "Сан Клементе" в Рим - 23 май 2022
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск е насърчил премиера Кирил Петков в борбата с корупцията и го е поздравил, че това е основна цел на българския кабинет. След аудиенцията Петков разказа, че главата на римокатолическата църква сравнил корупцията с болестта шарка и изразил уверност, че млади политици могат да се справят с нея.

Премиерът коментира и нуждата от нов Консултативен съвет за национална сигурност по темата Северна Македония. По думите му от последния съвет при президента са изминали 6 месеца, в които са се случили много неща.

Много е важно да има широк консенсус по темата, включително извън управляващата коалиция, подчерта Петков.

"За отпадане на българското вето може да се говори само, след като външно министерство представи последните резултати на прогреса по този диалог - бих се радвал в КСНС, така че всички партии да сме около масата, всичките служби. След това този прогрес и тези стъпки да се внесат в парламента, парламентът да се изкаже и да даде ясна инициатива какво трябва българското правителство да направи, защото това е най-широкият формат и мисля, че това е най-важната институция по този казус. И накрая - заедно всички, като сме се обединили и дискутирали, ако ще правим стъпка напред, да я направим тогава", коментира премиерът.



По-късно днес в Рим му предстои среща с колегата му от Северна Македония Димитър Ковачевски. Самият Ковачевски заяви след аудиенция при папа Франциск във Ватикана, че с българсикя си колега поддържа редовна комуникация по различни теми и като се има предвид, че днес са в Рим, ще се срещнат за да обсъдят хода на преговорите между министерствата на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна