Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Снимка: Георги Сиртаков

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило странно заболяване, наречено "танцова епидемия" или "танцова чума". Болните танцували против волята си седмици, дори месеци наред, докато не припаднели от изтощение. Днес учените определят явлението като "колективно психично разстройство", масова психоза. Може ли да се случи и на нас? – пита Сребрина от сцената:

Сребрина Тимофей в студиото на програма
"Предизвикателството е сам да бъдеш всичко в постановката. Заложила съм на минималистично използване на реквизит, защото в една такава изолация човек остава по-скоро сам със себе си. Истината е, че сме отрупани с различни неща, особено в днешно време, но по-скоро оставаме сами. Четох две книги, докато работих по представлението, които много ми помогнаха за този елемент на изолация. Не правя паралели с другите ми в тази си роля. Мисля, че съм приложила това, на което са ме научили моите преподаватели в Академията – Маргарита Младенова и Иван Добчев, но те могат да кажат най-добре дали съм успяла."

Само 15 дни в изолация са достатъчни, за да причинят трайни психологически увреждания с последствия, вариращи от тревожност и параноя до невъзможност за формиране на логическа мисъл. Съвременната епидемия – самотата, влияе върху въображението ни, чиято сила винаги надвива тази на трезвата преценка, а времето започва да става заплашително. Какъв е светът, който човек създава в самотата на един безкраен локдаун? До какви крайни фантазии и изобретателност можем да стигнем? Животът е спрян, но човек не може да бъде сложен на пауза. 


Това е един опит за достигане границите на въображението и възможностите, за пълноценно изживяване на един забранен живот. Да надникнем през ключалката… С представлението си Сребрина задава и много въпроси, на които смята, че тя си е отговорила и се надява и публиката да си отговори, защото тя ще отправи такива провокации.

Повече чуйте в звуковия файл.

"Локдаун №5" може да гледате на 31 май в Ялта арт руум.
Снимки: Георги Сиртаков, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени