Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2022

Преди 13 години програма "Христо Ботев" на БНР за първи път обяви провеждането на поетичен поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава до днес все повече и нови хора се включват в него.  Все по-трудно взе да става на журито да отличава победителите. Това наложи някои от наградите през годините да бъдат дублирани. Така се случи и тази година. 

За съжаление обаче, броят на участниците под 30 години рязко намаля, което наложи тази година награда за млад автор да не се присъди. Вместо това журито единодушно реши да присъди три трети награди, което е прецедент в историята на конкурса. Беше присъдена и една специална награда, какъвто прецедент пък вече е имало. По традиция резултатите от конкурса се оповестяват в предаването "Познати и непознати". Пак по традиция, в него ви срещаме и с победителите, а отличените творби звучат в изпълнение на актьорите Симеон Викторов и Мая Бабурска.

Журито в състав – председател Силвия Чолева – поетеса, ст. редактор в програма "Христо Ботев“, и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – ст. редактор, автор и водещ на предаването "Познати и непознати" – обобщи резултатите и извърши следното класиране:

Първа награда
Емил Георгиев за стихотворението "Чувам красотата"


Ваня Статева за стихотворението "Майчинство"




Втора награда
Васил Кънев за стихотворението "Бъди благословен!"


Георги Крумов Николов за стихотворението "Пенсионерско видение"





Трета награда
Неделчо Стойчев за стихотворението "Сънувам пролет"


Кирил Дамянов за стихотворението "Преструвка"


Иван Карастоянов за стихотворението "Почти безгласно"



Специална награда
Парашкевица Папазова за стихотворението "Зрящо сърце"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна