Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков след срещата с Драги: "Газпром" дава различни условия на отделните страни от ЕС

| обновено на 23.05.22 в 20:09
Министър-председателите на България Кирил Петков (вляво) и на Италия Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и те трябва да решат заедно този проблем. 

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с италианския си колега Марио Драги.

Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с "Газпром“.

Преди срещата българският министър-председател коментира решението на Германия и Италия да се съгласят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки, като изтъкна, че трябва да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина алтернатива.

"Не винаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път може да сме и лидери“, коментира Петков.

След срещата с Марио Драги премиерът ни обяви, че е получил поздравления за твърдата си позиция и обещание за подкрепа на българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“:

„При нас имаше абсолютен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на доста от страните членки им е предложено – самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват изобщо от превалутирането. Така че явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно, не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасността да ни играят – отделните страни членки – на базата на различни условия, което не е добре за целия съюз“.

Причината за различните условия според Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни.

На следващата среща на лидерите на 27-те от Евросъюза ще бъде обсъдено българското предложение за обща позиция за купуването на руския газ, "за да не може "Газпром" да разиграва отделните страни членки с различни оферти", отбеляза още Петков.

Като знак на подкрепа Петков изтълкува и факта, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.

След срещата си с италианския премиер, Кирил Петков също така посочи, че в правомощията на Европейската прокуратура трябва да бъдат включени и разследванията за пране на пари между различните държави. 

"Това ще премахне потенциални престъпления, като т.нар. "вила в Испания" и други такива, където парите, например, се изнасят от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо".

Тази вечер предстои поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещение в църквата „Санта Мария Маджоре“, където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще участват и външните министри на двете страни.

Днес делегацията от Скопие беше приета преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на Константин Кирил философ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна