Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изберете какво ще учите, след това - държавата и университета

Снимка: БГНЕС

Най-популярните и търсени специалности за обучение след средното образование са от сферата на бизнеса, икономиката и компютърните науки.

Самите университети допринасят за търсенето с разкриването на нови и различни специалности, например киберсигурност, дизайн на компютърни игри, дори блокчейн като магистърски програми.

Това съобщи пред Радио София Николай Христанов, старши консултант и мениджър в отдел "Висше образование" на фирма, предоставяща информация за следване в чужбина.

Основното при избора на абитуриентите е да решат какво искат да учат и да правят като завършат, а след това да изберат висше училище и страна, където да кандидатстват, посъветва Христанов.

Устойчивите професии, които винаги привличат млади хора, са свързани с инженерните науки, архитектура, право, медицина и психология.

В първата пандемична година имаше повече младежи, които искаха да останат да учат в България, но интересът към качествено образование в чужбина никога не е намалявал и сега отново е възстановен с пълна сила, отбеляза специалистът.

От страните, които привличат български студенти, единствено Нидерландия е намалила таксите след Брекзит. Безплатно обучение продължават да предлагат скандинавските държави.

Много от университетите станаха гъвкави в предлагането на образователни форми.

При избор на училище задължително е да сравним учебните програми, за да знаем какво ще се учи и върху какво ще се акцентира, посъветва още Христанов.

Чуйте разговора с него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени