Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС планира първото съвместно закупуване на газ преди зимата

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз планира да започне съвместно да купува природен газ преди зимата, тъй като се стреми да намали зависимостта от руските изкопаеми горива и да изгради буфер срещу по-нататъшни сътресения в доставките на енергия, заяви в понеделник еврокомисарят по енергийна политика Кадри Симосон, съобщава Ройтерс.

През миналата седмица Европейската комисия предложи план за това как блокът може да се откаже от руските изкопаеми горива до 2027 г., като ускори инвестициите във възобновяема енергия и спестяване на енергия и премине към неруски изкопаеми горива.

Русия, която доставя 40% от газа в ЕС, вече прекъсна доставките за Полша, България и Финландия, след като те отказаха да плащат за горивото в рубли, напомня Ройтерс.

В интервю за агенцията върховният представител на ЕС по енергийната политика Кадри Симсон каза, че блокът възнамерява да започне съвместно закупуване на газ тази година, подкрепено от платформата на ЕС, стартирана миналия месец, която ще обедини търсенето на страните и ще координира използването на инфраструктурата за внос на неруски доставки.

Съвместното закупуване ще бъде доброволно за страните. Анализатори обаче казаха, че схемата може да изпита проблеми да осигури значителни обеми природен газ от доста затегнатия глобален пазар или да не може да стартира бързо, като се има предвид сложността на координацията между компании, правителства и Брюксел за извършване на съвместните покупки.

Симсон каза, че като действат заедно, страните от ЕС могат да получат достъп до доставки, които иначе не биха били налични.

"На глобалния пазар има ограничени количества газ за тази година. И някои от тях идват на пазара само заради политическите решения“, каза тя, посочвайки сделката между САЩ и ЕС от март, според която Съединените щати трябва да доставят допълнителни 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европа през тази година.

ЕС внася обаче около 155 млрд. куб. м газ от Русия всяка година, напомня Ройтерс.

Брюксел заяви преди дни, че страните трябва предимно да използват възобновяеми енергийни източници и спестявания на енергия, за да заменят тези обеми с природен газ, и очаква търсенето на синьото гориво да спадне с 30% до 2030 г., според целите на ЕС за изменението на климата.

Но в краткосрочен план Европа остава зависима от изкопаеми горива. Миналата седмица ЕС прие закон, който изисква от държавите да запълват хранилищата с газ на 80% преди началото на зимния сезон, за да подпомогнат осигуряването на буфер срещу сътресения в доставките на изкопаеми горива.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна