Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние сме духовен народ, дали сме писменост, книжовност на славянските народи"

Бойка Велкова: Театърът винаги е бил убежище

Да изчистим мислите и езика си, защото без красота животът е обречен, призовава актрисата на 24 май

Бойка Велкова
Снимка: БГНЕС

"Това ми е един от най-любимите празници – на словото. Театърът е слово, работя със словото, така че много го ценя. Но все още се уча да изчиствам езика, да бъде красив, в него да няма омраза, лъжа, завист. Езикът е нещо много важно, в него има сила, енергия. Думите, преди да се изрекат, са в нашите мисли. Да изчистим мислите и езика си – това да си пожелаем на този ден. Живот без красота просто е обречен. В него злото покълва много бързо."

Това каза пред БНР актрисата Бойка Велкова, която си пожела "да пазим езика си чист и красив, да го уважаваме, да изключим всичко негативно от него".

"В старите книги се казва, че старобългарският е вселенски език. Неслучайно и тук е бил Учителят Дънов. Ние сме духовен народ, дали сме писменост, книжовност на славянските народи. Наистина трябва да го пазим."

"Обичам моя театър и бих искала да съм част от него, като участвам в целия процес – като актриса и режисьор", сподели Велкова.

"Театърът винаги е бил убежище, защото театърът е отсъствие на омраза, покана за диалог, съпреживяване на истории, събития", смята Бойка Велкова.

"Ако не приемем препятствията с едно спокойствие и благодарност, ние ще заспим. Това просто ни кара да сме по-будни, по-успяващи и да не се предаваме", вярва тя.

Бойка Велкова е номинирана за награда "Аскеер" за ролята ѝ в "Големанов" в постановка на Народния театър "Иван Вазов". Отличията ще бъдат обявени днес.

"Наградите са добре свършена работа, това те окуражава, че си направил път. Аз съм имала много награди, но всеки път се вълнувам", изтъкна актрисата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени