Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици създадоха интерактивна карта на училищата с името на братята Кирил и Методий

Снимка: google

Интерактивна карта с действащите училища на територията на страната, които носят името на светите братя Кирил и Методий, създадоха ученици от едноименното пловдивско средно училище.

По инициатива на ръководството и педагогическите специалисти ученици от VII и X клас изработиха карта, от която става ясно, че от всички 2368 училища 10% носят името на славянските първоучители. 11 на сто от тях са държавни, 83% – общински, 5% – частни и 1% – духовни.

Оказва се, че най-голям е процентът на основните училища – 49, следван от средните – 21%, професионалните гимназии – 15%, профилираните гимназии – 5%, началните училища – 5%, обединените – 2%, спортните  – 1%, училищата по изкуствата – 1% и 1% – други.

“Идеята се роди преди години от самите ученици, особено децата от 1-ви и 2-ри клас. Когато ходеха на екскурзии в различни градове, винаги се снимаха пред паметника на светите братя Кирил и Методий, ако в съответния град има такъв“, разказва в “Нашият ден“ Таня Николова, директор на училището и допълва:

“Така първоначално започнахме да събираме снимки от паметниците от цяла България, а и не само от нея. Миналата година преподавателите решихме да предложим на учениците проект, в който да проучат всички училища в България, носещи името на светите братя.

Първоначално се събра информацията от учениците, след което те бяха разделени на екипи, за да я обработят. Няколко месеца ученици и учители работиха активно.“

Обратна връзка

Тя посочи още, че след публикуването на картата има обратна връзка само от няколко училища. Според нея интерес има и “картата ще заживее собствен живот“.

Интерактивната карта може да бъде разгледана в сайта на училището ( ecoschoolplovdiv.bg ), както и на: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1EWt-rZuy7chKvsQaxM423L5PqJEJlJit&usp=sharing

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени