Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден ученикът става учител

Снимка: БГНЕС

На 24 май всеки от нас си спомня за първия учител, хванал детската ръка, за да го научи търпеливо да пише буквите, да чете и върви напред в живота си.

Соня Дунева преподава в СУ "Крум Попов" в град Левски. Калина Гогичева изпраща пореден випуск четвъртокласници в НУ "Христо Ботев" в Плевен.

Какво ги свързва и какво мислят за професията на учителя, става ли тя по-трудна днес заради технологиите и има ли реализация за младите?

Соня все още учи в Педагогическия колеж, но и работи:

"Ако имате амбиции и потенциал, имате шанс за развитие. Ако учителят е мотивиран да научи децата, те го усещат и приемат енергията му. Децата обичат да учат чрез действия, обичат нетрадиционния начин на учене, играта. Искам да възпитам социални умения, уважение".

Калина Гогичева 50 години прекрачва прага на НУ "Христо Ботев". Преди дни в него отбелязаха 90 години от създаването му. Тук е първокласник, а днес учи първокласниците:

"Първо се връщаш към детството, спомените. В началото бяха децата, сега вече внуците на моите приятели. Вълнението е едно и също. Прекрачвала съм прага на това училище и в качеството си на родител. Учителството, хората, семействата не могат да бъдат отделени от обществото. Животът се променя, обществото също, професиите също. И ние се учим от учениците. Искам да науча децата да бъдат добри хора, дауважават другите".

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени