Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатна IТ работилница обучава ученици

Снимка: архив

Учениците от 10 до 12 клас с интерес към информационните технологии вече могат да кандидатстват за тазгодишното издание на традиционната двуседмична ученическа IТ работилница "Speed IT Up". Тя е безплатна и ще се проведе от 4 до 15 юли 2022 г. като участниците ще работят заедно с девет топ ментори по реален проект за разработка на софтуерно решение. Повече подробности пред Радио София разказа Съби Ангелов, главен ментор в Академията.

По думите му, работилницата се провежда повече от 10 години, ангажиран е екип от ментори, които са едни от най-добрите професионалисти, като целта е на децата да бъдат предадени практическите умения и да бъде развит техният поглед върху индустрията.

"Тази година сме измислили, че те трябва да направят софтуер, който да обслужва архива на една библиотека. Абсолютно реално нещо, то може да бъде използвано и за много други неща, така решихме, че тази задача е подходяща за тях. Работят две седмици, при тях постоянно има човек, показва им различни неща, помага им в необходимите моменти. А нашата философия е, че учениците и техните ментори са на равни начала, те са колеги, работилницата не е организирана в типичната динамика на "учител-ученик"", сподели Ангелов.

Освен това той каза, че познанията в програмен език много помагат, защото работилницата е насочена към деца, които вече са започнали своето развитие, като програмисти.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени