Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват незаконни погребения в София

| обновено на 25.05.22 в 12:07
Снимка: Ани Петрова, БНР

Полицията в София разследва незаконни погребения на възрастни хора.

По случая работят от СДВР и Икономическа полиция. Разследването се води вече няколко дни, след като в гробище в софийското с. Клисура са открити 7 тела на възрастни мъже и жени, починали по различно време. Мъжът е задържан по сигнал, че в старите гробища на селото се извършват погребения без знанието на властите. 

Има и задържан. Това е служител на погребална агенция в столицата. 

Според информация на "Хоризонт" погребаните хора са починали в различни хосписи в столицата. Не е ясно защо са погребани незаконно. Гробовете им са открити на метри от легално гробище.

Преди няколко дни случаен минувач е открил разровени гробове на възрастни хора. Той подал сигнал в полицията, а пристигналите на място екипи на СДВР разкриват, че става въпрос за схема за незаконни погребения - задържаният е взимал пари от близките на възрастните хора, които е трябвало да бъдат кремирани - услуга, за която е било заплащано на мъжа. Той обаче ги погребвал.

По случая е образувано досъдебно производство. Тепърва ще се установява от колко време е действала схемата и какъв броят на погребаните и ще се преценява дали да се прави ДНК анализ за установяване самоличността на погребаните. Към момента от СДВР работят за установяването на още съпричастни към схемата. На мястото има засилено полицейско присъствие. Води се досъдебно производство под надзора на прокуратурата.

Пред "Хоризонт" близки до разследването криминалисти изразиха опасения, че незаконно погребаните може да са много повече.

Снимка: Благой Цицелков, Нова тв


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени