Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън зове за строги оръжейни закони след стрелба с 21 жертви в тексаско училище

Трагедията се е случила в началното училище Роб в Увалде.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

21 са жертвите на стрелбата в начално училище в САЩ, предават световните агенции. Става дума за 19 деца и двама възрастни. Инцидентът е станал в град Увалде, намиращ се на 160 километра от Сан Антонио в щата Тексас, уточни американският сенатор Роланд Гутиерес.

Преди да отиде в училището стрелецът е прострелял и баба си, която е в болница в критично състояние.

Губернаторът Грег Абът идентифицира нападателя като 18-годишен младеж от близка гимназия:

"Стрелецът е Салвадор Рамос, на 18 години, който живее в Увалде. Смята се, че той е оставил колата си е влязъл в училището, като е имал пистолет. Предполага се че може да е разполагал и с пушка, но това все още не е потвърдено. Нападателят е мъртъв и се смята, че е бил застрелян от полицаите, които са дошли на мястото".

По предварителни данни Рамос е бил въоръжен с пистолет и с полуавтоматична пушка АR-15.

След инцидента главният прокурор на щата Тексас Кен Пакстън предложи учителите и друг административен персонал в училищата да разполага с оръжие:

"Да въоръжим потенциално учителите и другите администратори, които имат подготовка, защото първите отзовали се на сигнала представители на властите обикновено не могат да стигнат навреме, за да предотвратят стрелбата. Това не е възможно, освен ако нямате полицай във всяко учебно заведение. Затова смятам, че трябва да се направи повече в самите училища".

Американският президент Джо Байдън призова за противопоставяне на оръжейното лоби, както и за приемане на строги закони за притежанието на оръжия.

Байдън посочи, че за последните 10 години е имало над 900 инцидента, свързани с използването на оръжия в учебни заведения.

По думите му никъде другаде по света подобни масови стрелби не се случват с такава честота, както в собствената му страна:

"Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази касапница. Кариерата ми на сенатор и вицепрезидент мина в приемането на закони, които ограничават употребата на оръжия. Идеята, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия е сбъркана. За какво, за бога, ти е пушка, освен за да убиеш някого?", попита американският държавен глава, както и нареди флаговете на Белия дом и други обществени сгради да бъдат спуснати наполовина до залез на 28 май в знак на почит към жертвите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна