Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът не свършва с диагнозата МС

На 30 май се отбелязва Международният ден за борба с множествената склероза. Това е хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система с предполагаемо генетично предразположение. Дефицитът във функциите на нервната система се дължи на автоагресия на имунната система към миелина, обвиващ нервните влакна. Това води до нарушено предаване на нервните импулси. Първите симптоми се проявяват още в млада възраст (най-често между 20 и 40 г.) – тогава, когато хората градят семейство и кариера и са социално активни. Именно в това се състои и голямата социална значимост на болестта. Близо 7 хиляди са болните от множествена склероза в България, показват официалните данни. За близо 2600 от тях държавата плаща изцяло най-съвременното лечение. Броят на новозаболелите годишно е около 90.

Неврологът д-р Михаела Сергеева от МБАЛНП“Свети Наум“ коментира за "Нашият ден“, че "понякога е  трудно за самите пациенти да разберат, че заболяването дебютира при тях и че те са получили  пристъп на множествена склероза. За това диагнозата се нарича "множествена", защото може да засегне множество системи. Така както изтръпване, слабост в ръка или в крак, зрително нарушение, понякога главозамайване. При това състояние е важно да обърнем внимание на факта, че епизодите са преходни. Трудно е да се провежда превенция, но ако се появи някой притеснителен симптом, е добре да се потърси консултация с невролог.

Терапевтичният подход на МС има две страни: имуномодулаторната терапия, която е насочена към основното имунно заболяване, и лечение за подобряване на симптомите. Златният стандарт в диагностиката е ядрено-магнитния резонанс (MRI).

Пациентската гледна точка

Биляна Савова е основател на фондация "МС – Мога Сам", собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Тя е диагностицирана с МС през 2008 година. През 2013 година стартира движението "МС – Мога Сам", което функционира като фондация от 2015 година. 

Биляна споделя, че след като научава страшната диагноза, изпитва усещането за "удар на камбана", не само като звук, но и като психическа тежест. Истинската борба в живота започва тогава, когато се някой се сблъска със сериозни здравословни проблеми – пред него се изправя системата, медицината, лекарите. 

"Да изчистиш чекмеджетата" е една моя много любима метафора. "Вътрешният килер“ беше препълнен и когато реших да го отворя, ме затрупа всичко, което бях скътала вътре и забравила. Мислех си, че като съм го скрила, то не съществува. Оказа се, че голяма част от онези тежки неща, които съм прибрала там, са причината аз да се доведа до такова тежко здравословно състояние тогава“, допълва Биляна. 

Животът не свършва с диагнозата МС. Той започва по нов начин, с нова нагласа и с подкрепа за независмo и абсолютно възможно всекидневие. Ето защо на 29.05 от 11.00 ч. в регионалния центърът за съвременни изкуства “Топлоцентрала” и пространствата наоколо ще се състои целодневен хепънинг.

"Да сгънем заедно 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с МС", за това призова Биляна Савова от фондация "МС – Мога Сам". 

Целия разговор с д-р Михаела Сергеева и Биляна Савова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: фондация “МС – Мога Сам” 

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени