Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов:

Месеци след премиерата: “Петя на моята Петя“ се приема със същата емоция

Валентина Ангелова: Най-голямото предизвикателство беше балансът между реалността и художествената измислица

| обновено на 25.05.22 в 13:16
Снимка: kinoarena.com

Месеци след премиерата на филма “Петя на моята Петя“ – продължава ли емоция при прожекцията на филма в европейските киносалони?

Премиерата беше свързана с отбелязването през 2022 г. на 60-годишнината от рождението на забележителната Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непримиримост спрямо несправедливостта.

В центъра на историята са две момичета – едната дръзка и модерна, а другата – мъдра и митична. Обединява ги желанието да живеят по собствени правила и да бъдат такива, каквито са избрали, противопоставяйки се на системата.

“На снимачната площадка нещата вървяха повече от прекрасно. Когато няма проблеми, обикновено е леко притеснително. Процесът беше много приятен. Това, което продължавам да виждам, обикаляйки Европа с филма, е, че той се приема със същата енергия и емоция, която имаше в самото начало“, казва в “Нашият ден“ продуцентът Николай Урумов и допълва:

“Един такъв процес неминуемо минава през искри, битки, понякога някой е наранен, защото все пак сме хора, които се занимават с творчество. Въпреки дългия период, които този филм извървя, цели 8 години, продължаваме да се обичаме.“

Категорично системата пречеше, за да излезе филмът навреме. Благодарение на системата обаче Александра Костова, която изигра главната роля, порасна и стана точно човекът, който търсихме за образа.“

Връзката с Петя

“Свързан съм от малък с нея, защото съм от Бургас. Ако я познавах, бих благодарил за това, че успя да ни събере, за това, че успя да запали този пламък.  Цели 40 години след нейната кончина нейното дело продължава да е живо“, посочва още Урумов.


“За нас най-голямото предизвикателство беше балансът между реалността и художествената измислица, тъй като при работата по сценарии по действителни случаи, или посветени и вдъхновени от реални личности, това е най-сложният момент“, казва в “Нашият ден“ сценаристката Валентина Ангелова и допълва:

“От една страна, най-сложният момент е да се отговори на очакванията на хората, които знаят за този човек и го познават и обичат, представят си го по някакъв начин, и нашата авторска интерпретация. Това е тънък лед, по който се стъпва, защото разочарованието може да е много голямо за зрителите.“

Обратна връзка

“Обратната връзка много ни изненада, тъй като надмина и най-големите ни очаквания. Всеки автор знае, че когато представи творенията си пред света, е със свито сърце. За нас обратната връзка е повече от положителна, дори възторжена в големия си процент“, посочва още Ангелова и споделя: 

“И за мен, и за Нели, като автор на сценария, това е изключително лична история. В тийнейджърските си години бях буквално обсебена от творчеството на Петя Дубарова и нейната личност. Стотици пъти съм си представяла и съм преживявала какво би било, ако се познавам с нея, ако сме приятелки“, посочва още Ангелова.


Снимки: БНР
По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!