Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко читалище оцелява като туристическа дестинация – как?

| обновено на 26.05.22 в 08:00
3
Снимка: личен архив

От "живите библиотеки“ до живото наследство от бабини времена – как читалището в едно малко градче поддържа интереса към културните традиции от региона?

Читалището в град Момин проход отдавна си е спечелило авторитета на една от най-дейните културни институции в община Костенец. Членовете на екипа му предпочитат да търсят решения за оцеляването си като културна институция, вместо да бездействат, оплаквайки се от предизвикателствата, пред които са изправени всички културни сфери през последните две години.

"След като сме читалище – културна институция, опазила българщината, трябва да продължаваме да я пазим тая българщина, а не да стоим и да чакаме. Работим основно по проекти“, разказва в “Нашият ден“ Бойка Кичукова, която оглавява читалището като секретар през последните 12 години.

Проектите са насочени към опазване и популяризация на специфичното културно наследство на региона. Така екипът на читалището е създал напълно действаща занаятчийска работилница, която оживява характерните за миналото занаяти.

Един от най-характерните сред тях е плетенето на колани на дъска, но са възстановени също тъкачеството, плетената дантела, традиционните за тази етнографска област шарени чорапи и дантелата на кене.

За да стигат до повече деца хора запазените от миналото традиции, читалището решава да добави към дейностите си и туроператорски услуги, чрез които дава възможност повече млади хора да се запознаят отблизо с тях и дори да опитат сръчността си в различни занаяти, кулинарни практики и фолклорни танци.

"В седмицата поне два пъти или три пъти при нас пристигат деца от цяла България които ние запознаваме с нашия местен бит и култура“, разказва още Кичукова.

С книги е свързана и друга инициатива на читалището, озаглавена „Жива библиотека“, в която по-големи деца се обличат като любими герои и разказват на по-малките какво ги е впечатлило най-много в дадена книга или история.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: личен архив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна