Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланици на българската култура: Софийската филхармония гостува в Музикферайн - Виена

7
Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров в Музикферайн - Виена
Снимка: В. Балевска

На 17 май 2022 г. Софийската филхармония имаше своята трета значима изява в Златната зала на Музикферайн - Виена. След гостуване през 2000 г. под  диригентството на Емил Табаков, през 2019 и 2022 г. оркестърът гастролира успешно на най-престижната сцена за класическа музика в австрийската столица под палката на Найден Тодоров. 

В рамките на концертната програма на 17 май прозвучаха: Антонин Дворжак – Славянски танц №2 в ми минор и Славянски танц №8 в сол минор; Веселин Стоянов – гротескна сюита "Бай Ганьо" и Пьотр Илич Чайковски – Симфония №5 в ми минор, оп. 64.  

Местата в Златната зала отново бяха разпродадени, а емоционалната реакция на публиката и продължителните възторжени аплаузи след всяко произведение допълниха облика на една вдъхновяваща, успешна концертна вечер, в края на която като бис прозвуча отново българска творба – “Ръченица“ от Петко Стайнов.

След събитието имах възможността да разговарям с г-н Кристиан Май, който ръководи концертната  агенция “Melos“, осъществила гастролите на Софийската филхармония в Музикферайн през 2019 и 2022 г. Той разказа специално за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за началото на своето сътрудничество с маестро Найден Тодоров и за мотивацията да организира двете гостувания на оркестъра на една от най-престижните световни концертни сцени:

“Kато музикален мениджър имам дългогодишен контакт с г-н Найден Тодоров и го определям като отличен музикант. Имах впечатления от неговата диригентска кариера и преди да започна да го представлявам като импресарио. Препоръчах го на Берлинския симфоничен оркестър, с който той успешно гастролира през 2007 г. във Верона, Венеция, Япония. Координирал съм и други негови творчески ангажименти. Винаги съм бил изключително удовлетворен от резултата и щастлив от нашата съвместна дейност. Смятам, че маестро Тодоров притежава изявени ръководни качества, съумява да обедини ансамбъла, да мотивира оркестрантите на сцената и същевременно да вдъхновява и въздейства емоционално на публиката в салона.

Найден Тодоров и Кристиан МайПознавах Софийска филхармония отпреди 10-15 години като име и от нейни записи, които бях слушал. Когато Найден Тодоров оглави този оркестър като директор, той ме покани в София, за да чуя формацията на живо. Бях изключително впечатлен от Софийската филхармония и ще посоча три от причините, които са съществено важни, особено при организиране на гастрол: На първо място – професионалното ниво на Филхармонията е много високо и по мое мнение тя принадлежи в момента към най-добрите оркестри в Европа. На второ място - аз усетих едно хармонично взаимодействие между маестро Тодоров и членовете на оркестъра - оприличавам ги на едно голямо семейство, което следва обща творческа цел, а това се среща рядко като взаимоотношения в музикалните състави. И трето - констатирах устрема, както при диригента Найден Тодоров, така и при оркестъра, да надграждат постигнатото, да продължават да се усъвършенстват в посока най-висша форма на професионално музициране. Когато това желание присъства, подплътено от потенциала на ансамбъла като възможности, тогава аз виждам голямо бъдеще за този оркестър и предпоставка за реализиране на престижните гастроли в Музикферайн. 

Да се организира концерт в Залцбург, Мюнхен, Кьолн или Париж е разбира се хубаво, но изява в Златната зала на Музикферайн е съвсем различно ниво. Достатъчно е да се види афиша с имената на най-известните оркестри и диригенти в дните преди и след изявата на Софийската филхармония, и се добива представа в какво обкръжение беше този гастрол, при това в период, когато се провеждат Виенските фестивални седмици и конкуренцията от събития е огромна. Златната зала на Музикферайн е именно мястото, където се срещат и изявяват световните елитни оркестрови формации.“

Г-н Кристиан Май сподели какви са били рисковите фактори при повторното гостуване на българския национален оркестър във Виена, както и идеи за нови проекти, свързни с бъдещи изяви на Софийска филхармония:

“Съвместно с мой колега, представител на японска концертна агенция, планираме турне на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров в Япония, вероятно за сезон 2023/2024 година. Тази покана също е резултат от успешната изява на оркестъра на престижната сцена в Музикферайн. В края на репетицията на Филхармонията преди концерта, в залата присъства и големият италиански диригент Рикардо Мути, с когото аз се познавам. Ще се надяваме на положително развитие за Софийска филхармония и от тази среща.“

Цялото интервю с Кристиан Май чуйте в звуковия файл.

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна