Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"In C" е дебютният спектакъл на "Топлоцентрала"

Снимка: artsofia.bg

С двойна премиера на 27 и 28 май 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства (РЦСИ) "Топлоцентрала" ще можем да гледаме първата собствена продукция на центъра - експерименталният танцов спектакъл "In C". Танцовият пърформънс е по едноименното музикално произведение на Тери Райли, пионер в минималистичното композиране, а хореографията е на Саша Валц, символ на прогресивния съвременен танц.

Спектакълът ще бъде изигран от 12 български танцьори. Станислав Генадиев разказа повече подробности за представлението пред Радио София. Той хореограф и танцьор, автор на музика за театрални и танцови спектакли и асистент-хореограф на Орландо Родригез.

По думите на Генадиев, "In C" може да бъде определен като "музикален шедьовър", защото е базиран на композицията на Тери Райли. Композицията съдържа 53 музикални фрази, които могат да бъдат изсвирени от неопределен брой музиканти, които могат да импровизират с тях по какъвто искат начин. Той допълни, че самата хореография също е базирана на този принцип.

Генадиев сподели, че се среща с един от асистент-хореографите Орландо Родригез и прекарва два дена с него в онлайн уъркшоп, тъй като спектакълът е възникнал по време на пандемията през 2020 г. Освен това каза, че по думите на Саша Валц, тези 53 партитури могат да бъдат изучавани и танцувани от различен тип хора, без да е нужно те да са професионалисти.

""Топлоцентрала" беше така добра да събере идващи от различен артистичен бекграунд хора, които в крайна сметка се обединяват под мотото на този проект", заяви Генадиев.


По темата се включи и Искра Проданова:

"Като танцьор и хореограф бих казала, че това е предизвикателство, което е много интересно. Процесът е на много нива и това наистина го прави процес, в който може човек да се хвърли и да се чувства дори, и като 5 годишно дете, което изследва различните възможности в тази композиция".

По думите й, самият спектакъл е много цветен и създава усещането за това, че хората празнуват чувството "на заедност".

"Като първа продукция на "Топлоцентрала" това е една силна заявка и то с български танцьори. Бих казала, че е страхотно усещането също на тази среща в нашия екип", каза Проданова.

След софийската премиера на "In C" предстои гостуване на спектакъла във Варна и други градове на страната.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени