Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Италия и Унгария зоват за примирие в Украйна

Снимка: consilium.europa.eu

Италия и Украйна настояха ЕС да призове изрично за примирие в Украйна и за мирни преговори с Русия противно на други членки на общността, която искат твърда позиция спрямо Москва преди среща на върха другата седмица, предаде Ройтерс.

Проектостановище за Европейския съюз на 30-31 май, което е видяно от Ройтерс, описва ЕС като "непоклатим в ангажимента си да подкрепи  Украйна да упражни правото си на самоотбрана срещу руската агресия" – с дата 19 май. Мирни преговори не се споменават.

Но на среща на посланиците в ЕС в петък италианският представител е предложил промени в текста, заявявайки, че трябва да се споменат мирни преговори и незабавно примирие като една от първостепенните цели на ЕС. Това са заявили присъствали на срещата.

Предложението е било подкрепено от Унгария и Кипър, които бяха сред най-големите критици на новия пакет евросанкции срещу Русия, който е блокиран от седмици заради вътрешни разногласия.

Унгария е против планираното петролно ембарго, докато Кипър има опасения за предложената забрана за имотни продажби на руски граждани. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна