Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Callipoesis – среща на поезията и калиграфията

С изложба в Avrtikl завършва първото издание на проекта Callipoesis, който изследва взаимодействието между поезията и калиграфията като артистични форми на писане със сърцето и душата. Творците зад Callipoesis използват езика и буквите с техните естетически и стимулиращи емоциите свойства, като въздействат на сетивата през една нова – двуфазна форма на изразяване.

Проектът има за цел, чрез поредица от събития: изложби, четения и пърформанси по писане, да обедини две субкултури, две сцени и най-малкото две публики, които да преоткрият социалната важност и обществения престиж на тези две изкуства през творбите на различни поети и калиграфи.

На 26 май 2022 г., от 19:00 ч., в Avrtikl се открива едноименната изложба Callipoesis, която представя серия творби на калиграфите, участващи в проекта и дава възможност на посетителите да се сдобият със специално създадени артефакти. Интерактивното събитие включва още калиграфско изписване на стена и слушане на DJ сет с поетично четене. 

Изложбата ще бъде достъпна за посетители в рамките на три седмици, през които ще бъдат организирани опознавателни и творчески срещи на поетите и калиграфите с публиката.

Callipoesis се ражда като идея на Лидия Кирилова, която тя споделя с Христо Мухтанов и двамата обединяват вижданията си с поетите Ана Цанкова, Вангел Имреоров, Златина Димитрова, Надежда Тричкова и Никола Петров, и калиграфите Даяна Доросиева, Вадим Димитров, Иван Станев, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Цветислава Колева и Калин Тонев.

Лидия Кирилова е основният двигател на проекта. Шегува се, че е топлата връзка между двете половини и участниците. Тя е творец и дизайнер, автор на бижута, организатор на събития и хендмейд фестивали, вечно търсещ себе си човек. Завършила е българска филология и дизайн, криейтив и визуализация. Пише поезия и критика, рисува, изучава света отвъд материята и видимото. Подготвя се за магистратура по арттерапия и мечтае да работи в тази сфера. Докато се подвизава като графичен дизайнер, започва да изучава калиграфия и летъринг и тези две изкуства подемат непосредствен диалог с поезията в главата ѝ, от който се поражда идеята за Callipoesis.

"Тези две артистични форми изразяват искрена и моментна емоция и симбиозата между тях много ме вълнува. Ритъмът, в който съществуват поотделно и който създават заедно“, казва Лидия Кирилова.

Първото издание на Callipoesis започна през април с поетично четене и изписване на калиграфии на живо в Театрална работилница "Сфумато“, а в края на април на инициативата беше посветен специален брой на "Литературен вестник", в който бяха поместени и творби на поетите и калиграфите. 

Разговор със създателя на проекта Лидия Кирилова – чуйте в звуковия файл.

Снимки –  Callipoesis

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна