Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска да купи от САЩ изтребители Ф-35

Ф-35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция започва процедура по закупуването на американски изтребители пето поколение Ф-35, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Прото тема", цитиран от БТА.

Американска делегация вече е имала среща в Атина с министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос, на която е присъствал и посланикът на САЩ в гръцката столица Джордж Джеймс Цунис.

На срещата Панайотопулос е заявил, че като продължение на посещението на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в САЩ Атина незабавно ще започне процедура по придобиване на летателните апарати, които покриват изискванията на военната авиация.

Според информация на "Прото тема" са били обсъдени техническите параметри на изтребителите и сроковете, в които могат да бъдат предадени.

Това е третият пореден път в рамките на последните шест месеца, когато експерти от американското министерство на отбраната посещават Гърция.

Бюджетът на програмата по доставка на Ф-35 надвишава три милиарда евро, а изтребители за нуждите на гръцката армия биха могли да бъдат произведени в периода 2026 – 2031 г.       


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна