Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубрика "С деца на открито"

Ремонтираха 27 училищни тоалетни по проекта "София избира децата"

2
Снимка: fb/София избира децата

"София избира децата" е проект, който спечели финансиране от първия граждански бюджет на София. В него граждани предлагат идеи, а други граждани ги отсяват и гласуват. Зад инициативата стои името на Деница Шилигарска, а нейният проект е насочен към осъвременяването на тоалетните в общински училища, с фокус върху тоалетните за най-малките ученици.

"Това са училищата с основна степен, които са почти 160 в София. Изключително голям мащаб. Бюджетът, който беше отделен от Столичната община в размер на 1,5 млн. лева, за мащаба от 160 училища, не е толкова голям. Наложи се да направим конкурс, в който с ясно разписани критерии, избрахме комисия с представители от Столичната община и ние двете с Ивелина Иванова, с която заедно входирахме проекта", разказа в студиото на Радио София Деница Шилигарска.

Тя добави, че миналата година са избрани училищата, които ще участват в програмата. Кандидатствали са почти половината от основните училища в София, а един от критериите е бил състоянието на тоалетните.

"Физическият компонент за това какво е положението в момента на кандидатстване беше един от тях. Изключителен важен аспект там беше и достъпността на средата – има ли тоалетни, които са подходящи за деца с инвалидна количка, дори и за деца с патерици. Включително колко кабинки има на брой деца", каза Шилигарска.

Избрани са 29 училища, но работата е започнала в 28, тъй като ръководството на едно от тях се отказало от програмата.

"27 приключиха вече, 1 се забави. Имаме 27 готови, ремонтирани пространства".

Тоалетните са ремонтирани в различни тоналности – морско дъно, Тетрис, с различни игрови елементи. Част от тях са в 7 СУ "Св. Седмочисленици", 35 училище "Добри Войников" и др.

Деница Шилигарска добави, че със Сдружение "Безопасни детски площадки" през предстоящия уикенд организират инициатива в 42-ро училище в район "Подуяне", където ще бъде направена класна стая на открито.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна