Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варна Иван Портних откри СК по спортна гимнастика

Кметът на Варна Иван Портних откри Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата, която е от категорията Чалъндж ще се проведе от 26 до 29 май в Двореца на културата и спорта.

„За нас е чест и удоволствие да сме домакини на това наистина вълнуващо събитие. Тук е мястото да благодаря на господин Йовчев и на ръководството на Българската федерация по спортна гимнастика за тяхната енергия и за ентусиазма, с който превръщат Варна в столица на спортната гимнастика. Варвям, че в ръцете на Минко Христов – директора на Двореца на културата и спорта, това състезание ще мине, както винаги при една изключително добра организация. Подобни форуми утвърждават не само Варна в международен план, но съм сигурен, че това е изключително важно от гледна точка на възпитанието на любов към спорта на младите варненци. Използвам случай да поканя всички варненци, всички гости на нашия град да посетят състезанията. Входът е свободен, а емоциите са изключителни. Пожелавам успех на момчетата и момичетата, които ще се състезават от името на Българя. Вярвам, че предстоят няколко дни изпълнени наистина с много положителни спортни емоции“, това заяви при откриването кметът на Варна Иван Портних.

Сред официалните гости на откриването бяха Красимир Дунев – президент на Българската федерация по спортна гимнастика, легендата в този спорт Йордан Йовчев – генерален секретар на БФСГ, Благомир Коцев-областен управител, изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, Веска Старе /Словения/-технически делегат-жени, Реймънд Нанкое /Нидерландия/ -технимчески делегат-мъже, Васил Василев-зам.кмет на район "Приморски".

Поздравителни адреси организаторите получиха от министърът на младежта и спорта Радостин Василев и от областният управител на Варна Благомир Коцев.

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод старта на Световната  купа по спортна гимнастика във Варна. Приветствам с „Добре дошли в България“ всички чуждестранни участници в състезанието. Домакинството на шампионата е чест за страната ни и е от изключителна важност за развитието на спортната гимнастика у нас. Провеждането му в България ще мотивира и вдъхнови все повече млади състезатели за успешно представяне и бъдещи победи на най-големите спортни форуми. Убеден съм, че първенството ще премине на високо ниво в Двореца на културата и спорта в морската ни столица и че страна ще се докаже като отличен домакин за пореден път“, пише министър Василев.


„Благодаря за поканата да открия Световната купа по спортна гимнастика, едно от най-престижните международни състезания от висок ранг, в което участие ще вземат легендарни имена, състезатели завоювали медали от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. За мен е чест и удоволствие да приветствам на родна земя международния елит в спорта, станал любим на поколения българи и да подкрепя българските състезатели за завоюване на най-престижните места в класирането. Вярвам, че и на това първенство нашите спортисти ще ни накарат отново да се гордеем, че сме българи и ще поставят България на най-високото място в света на спортната гимнастика“, се казва в обръщението си областният управител Благомир Коцев.

Заявка за участие в Купата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум 6 гимнастика при мъжете и 4 гимнастички при жените. Заявените състезатели  могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа (Пряко по БНТ 3).

Организатори на състезанието са Българската федерация по гимнастика и Международната федерация по гимнастика, с помощта на Министерството на младежта и спорта, Български спортен тотализатор, Двореца на културата и спорта и Община Варна.

Огромна подкрепа при подготовката организаторите получиха от Nestle България, , Refan, Petrol, Under Amour, Дженерали, Виваком, KFC, хотел Central, Galaxy Investment и Zapryanov Travel LTD.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна