Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"

Цветана Манева с "Аскеер" за цялостно творчество
Снимка: Ангелина Грозева

Фондация "Академия Аскеер" връчи годишните награди "Аскеер" на официална церемония в Театър "Българска армия". Тази година спектакълът се проведе под наслов "Урок по български". По тази тема разсъждаваха и всички номинирани в свои промоционални видеа, които бяха излъчени на церемонията. Вечерта бе съпътствана и с изпълнения на класически стихотворения и откъси от представления, представени от трупата на театър "Българска армия".

За да излъчи номинациите си, журито тази година е разгледало 90 представления. Почетен "Аскеер" получи актрисата Меглена Караламбова, която близо 40 години се е изявявала на сцената на Театъра на армията. Носителят на статуетка за цялостно творчество е професор Цветана Манева.

"Аскеер"-ите за главни роли получиха Мария Каварджикова за ролята си на Пилар и Малин Кръстев за ролята си на Мариано в "Една испанска пиеса", която се играе в Малък градски театър зад канала. Статуетката за най-добър моноспектакъл получи Александра Сърчаджиева за спектакъла "На живо".

Приз за поддържащата мъжка роля получи Юлиан Вергов за ролята си на Иван Вазов в "Народът на Вазов", постановка на Народния театър, която получи и приза за съвременна българска драматургия в лицето на Александър Секулов. За поддържаща женска роля бе отличена Лили Шомова за ролята си на Кристин в "Госпожица Юлия", постановка на театър "Възраждане".

Като най-добро представление приз спечели "Опашката" на Драматично куклен театър "Иван Радоев" - Плевен.

Най-добрата режисура, най-добрата сценография и най-добрата костюмография бяха присъдени на представлението "Коприна" на Драматичен театър "Николай Масалитинов" - Пловдив.

Изгряващи звезди станаха "Сдружение Суматоха" за постановката на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово – "Въпреки живота всичко е любов".

Постановката "Шахнаме: сказание за Зал" на Театър "Азарян" грабна приза за най-добра театрална музика в лицето на Николай Иванов.

Повече чуйте в репортаж от официалната церемония, подготвен от Ангелина Грозева. Ще чуете проф. Цветана Манева, режисьорката Диана Добрева и Димитър Кабаков, директор на Драматичен театър "Плевен".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!