Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Не е ясно каква полза би донесъл КСНС за Северна Македония

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

"Нямаме нова ситуация в отношенията между двете България и РСМ, независимо от иначе похвалния диалог между двамата министър-председатели Петков и Ковачевски, така че не е ясно каква полза би донесъл този Консултативен съвет". Това подчерта в интервю за предаването "нещо повече" на програма "Хоризонт" политологът Борис Попиванов:

"Всъщност със своето изявление, със своя призив министър-председателят Петков се опитва да прехвърли "топката“ и отговорността за отношенията със Северна Македония върху президентската институция, така че да излезе от своята собствена отговорност и да се опита да застане под авторитета на президента".

"Президентът ще прецени внимателно каква информация има и какви развития има по казуса със Северна Македония, ако реши да свика Консултативен съвет точно по тази тема, защото всъщност вече голяма част от мотивите да не бъде необходим непременно такъв съвет на тази тема бяха вече огласени. Всъщност преди пет месеца такъв съвет вече беше свикан и той стигна до една единодушна позиция, че въпросното българско вето върху преговорния процес на Северна Македония за Европейския съюз не бива да бъде вдигано преди Скопие да изпълни българските условия. До този момент, пет месеца по-късно, няма никакви индикации и сигнали, че такова нещо предстои и че Северна Македония е готова на каквито и да било отстъпки", добави политологът.

Попиванов обясни какво увеличава подкрепата към партия "Възраждане":

"Както сегашната опозиция, така и сегашните управляващи, прекалено често сменят своите позиции, прекалено често се опитват да угодят на различни групи в българското общество и по този начин сами подкопават почвата под себе си, докато "Възраждане“ и Костадинов са последователна и крайна опозиция на цялото статукво. Те не приемат нито ГЕРБ, нито сегашната четворна коалиция. В този смисъл успяват да натрупат подкрепа именно по силата на такова последователно отрицание, без задни вратички, без исторически компромиси и без шикалкавене, а интересът към партията на Стефан Янев е обясним като интерес към нова партия и то от бивш премиер, който беше премиер миналата година".

Цялото интервю с Борис Попиванов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!