Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 до 20 юни

Световен театър в София - на живо, на кино и онлайн

Сцена от спектакъла "Може би" ("Маy B") на голямата хореографка Маги Марен
Снимка: viafest.org

Между 7 и 20 юни, след две извънредни издания, белязани от ограниченията на Covid-19, платформата Световен театър в София се завръща със силна, хибридна програма от спектакли. Част от тях ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайт а на организатора.

Благодарение на Столичната община за 16-и път част от международните заглавия, които идват на "Варненско лято" (фестивалът навършва 30 години), се показват и в българската столица, обясни пред Радио София доц. д-р Асен Терзиев, съосновател и главен координатор на фондация „Виа Фест“, организатор на форума.

Платформата обаче има и собствен облик, идват и се представят спектакли специално в София.

"В програмата са заложени двете големи заглавия, които не можахме да покажем на публиката през 2019 г. Откриването е на 7 юни в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (19:30 ч.) със спектакъла "Може би" ("Маy B") на голямата френска хореографка Маги Марен. Критиката го определя като легендарен и исторически, но това не е клише в случая. Представлението е вдъхновено от Самюъл Бекет, то не пада от световните сцени откакто е създадено – преди повече от 40 години", изтъкна Терзиев.

  •  Маги Марен е надарена с невероятна фантазия и с усет към абсурда. Родена в Тулуза, тя изучава класически балет, по-късно става част от балетната трупа в Страсбург, а след това се присъединява към школата „Мудра“ на хореографа Морис Бежар в Брюксел. През 1984 г. основава собствена компания, с която създава повече от 50 спектакъла. Носител е на наградата на Американския танцов фестивал през 2003 г. и е отличена от Венецианското биенале за танц със наградата „Златен лъв“ за цялостен принос.
    Спектакълът гостува ексклузивно в София само в платформата Световен театър в София с подкрепата на програма „Театроскоп“, инициирана от Френското министерство за Европа и външните работи, Френското министерство на културата и Френския институт в Париж, както и на Посолството на Република Франция / Френски институт в България
    .

Друго, което не е за изпускане, са специалните прожекции на „Тартюф, лицемерът” на световноизвестния режисьор Иво ван Хове (16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт). Със спектакъла на"Комеди Франсез" се отбелязват 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер.

Доц. Терзиев обърна внимание, че като изключение на фестивала за четвърти път се кани спектакъл на режисьора Йерней Лоренци. "Мъртвият идва за любимата си" от Светлана Макарович софийската публика ще може да гледа на живона 9 юни от 19.00 часа в Театър "Българска армия".

Вижте цялата програма тук.

Всички спектакли са с осигурен превод на български език, а част от тях са и с превод на английски.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна