Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконните погребения край Банкя (обобщение)

Снимка: Ани Петрова

Останките от тела в близост до недействащи вече гробища на село Клисура са били забелязани от местни хора. Именно те подавт сигнала за зловещото откритие.

Кметският наместник на селото Камелия Димитрова разказа, че е научила за незаконните погребения от местния свещеник. По думите ѝ зад тях стои Георги Енев:

"Той си е фирма, оторизирана, погребална, която си върши тази дейност. Поне това, което аз чух, е, че това са хора без наследници. На него са му давали пари да ги погребва и той няма къде. Това, което аз като свидетел видях, е, че е около този дървесен пояс, под дърветата, на плитко. Ясно е, че е направено криминално, за мен".

От прокуратурата и МВР отказаха да кажат името на задържания, освен инициалите Г.Е.

При задържането си той е разказал, че от няколко години се занимава с незаконни погребения, но след повдигане на обвинението за измама се отрича:

"Тези роднини са заплатили на обвиняемия сума от 1000 лв., за да бъдат кремирани останките. Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Т.е. те не са имали информация, че не е било извършено кремиране на тленните останки на техния баща. Разпитан като обвиняем в присъствието на упълномощен защитник, лицето не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка", каза каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Телата на три жени и четири мъже са намерени досега в плитък гроб. Идентифициран е обаче само един от мъжете. Той живеел под наем в Банкя и не поддържал връзка със синовете си. Починал в болница. И за него и за другите няма данни за оказано насилие.

Синовете на мъжа, починал през януари, са платили 1 000 лева за кремацията му. Получили са урна с прах, поясни прокурор Петрова.

Разследващи не изключват незаконните погребения да са много повече, затова и огледите и претъсрванията на мястото продължават.

Говорителят на градската прокуратура определи случая като прецедент, затова и разследването е взето на специален надзор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна