Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ловешката полиция сезира прокуратурата относно опасната хладилна инсталация на фирма "Мелта 90"

Снимка: Пламен Христов

Полицията в Ловеч е сезирала прокуратурата за опасната хладилна инсталация в ловешкото предприятие "Мелта 90“, откъдето вече повече от 20 дни изтича амоняк.

Под прицел са всички държавни органи, които са допуснали инсталацията да работи без разрешително, без задължителен годишен технически преглед и без аварийно захранване.

За кризисната ситуация с продължаващото изтичане на амоняк са уведомени и министърът на околната среда и водите и директора на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

След среща с институциите отговарящият по контрола за безопасността на хладилната инсталация, която продължава да работи в авариен режим, областният управител Виктор Стойчев посочи:

"Има опасност за здравето на хората".

Директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Владимир Кацарски поясни, че при извършената проверка в предприятието на са извършени нарушения.

Още в петък от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издадоха заповед за спиране на работата на хладилната инсталация в предприятието.

Изпълнителният директор на "Мелта 90" Андрей Тенев обяви, че вече са започнати процедурите за осъществяване на ремонта в най-кратки срокове. От ръководството на предприятието обаче предупредиха за сериозни последствия за населението при евентуално внезапно спиране на хладилната инсталация, която работи в авариен режим.

Според подновените лабораторни изследвания не се отчитат стойност на амоняк над допустимите нива.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна