Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зиновиев: Енергетиката ще има тотално различна форма и архитектура

Колкото по-ефективно се гарантира свободната конкуренция, толкова по-малко ще бъдат рисковете пред енергийната система и сигурността

Владимир Зиновиев
Снимка: УНСС

В състояние ли България да извърви трудния път за сигурност и устойчиво енергийно развитие? Ако оставим настрана темата за социалната справедливост, то по отношение на политическата справедливост сме на прав път?

"Има съществено несъответствие до разбирането на засегнатите социални групи от населението и по отношение на управлението на плановете за тези политики, за постигане на този преход. От друга страна, има конфронтация. Дори на ниво ЕС се водят сериозни дебати в посока дали природният газ може да е горивото на прехода, и от друга страна, доколко може да се гледа на ядрената енергетика като зелена енергия. Различните държави и различните икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийна индустрия, се развиват по един съвсем различен начин. Те интерпретират по интереси техните национални икономики и политики в индустрия и енергетика“. Това заяви за "Нашият ден“ доц. д-р Владимир Зиновиев, директор на Научноизследователския център по енергиен бизнес и инфраструктура в УНСС.

"Енергетиката – такава, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб – ще претърпи тотално преосмисляне и ще изглежда тотално различна по форма и архитектура“, допълва експертът. 

Повече можете да чуете от звуковия файл.

Няма демократично управление, при което гражданите биха били готови да подкрепят политика, която ги лишава от самостоятелност и благосъстояние за сметка на чуждестранни корпоративни интереси. Колкото по-ефективно се гарантира свободната конкуренция, толкова по-малко ще бъдат рисковете пред енергийната система и сигурността в резултат от все още доминиращата енергийна зависимост от руския газ не само в България, но и в Европа.

"Новите технологии, които навлизат, все повече са свързани с цифровата енергетика. Например защитата на един фотоволтаичен парк, в който инвеститорите комуникират с wi-fi връзка. Това може да бъде точка на уязвимост. И като стигнете до критичната инфраструктура, хакерски атаки са повод за съществени проблеми и стресове в системата", посочва доц. д-р Владимир Зиновиев. 

Повече можете да чуете от звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени