Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Григор Вачков: 90 години от рождението на големия актьор

Снимка: БНР, архив

На 26 май е роден един от най-обичаните български актьори – Григор Вачков. Днес той щеше да навърши 90 години.

"Роден съм в село Трънчовица и ако трябва отново да се родя, пак там искам да стане това…“ Това е признанието на обичания от цяла България артист за родното му място.

Той е български театрален и киноактьор, носител на званието „народен артист“. Играл е в 44 български филма.

Учи в Лозаро-винарско училище в Плевен, а после завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване.

Работи във Винпром и Яйцекомбинат в Левски (1950-1952). Играе във Врачанския народен театър (1955-1956) и Сатиричния театър (1956-1980). Работил е в Българското радио в седмичното предаване „Наслука“.

Дебютът му в киното е през 1960 г. Популярността му добива широки размери, след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал „На всеки километър“ (1969-1971). Там се превъплъщава в образа на комунист-революционер.

Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали, са "Последно лято" (1974) и "Мъжки времена" (1977). Последният му филм е "Мера според мера" (1981), в който неговата роля остава недовършена. Член на СБФД (1965) и САБ.

В нощта срещу 12 март 1980 г. Григор Вачков получава тежък инсулт и е закаран в Правителствената болница. На 18 март издъхва, без да дойде в съзнание.

Баща е на актрисата Мартина Вачкова и много добър приятел на Йордан Радичков. Съпругата му е Силвия Вачкова – киноредактор и репортер.

Наред с десетките си роли в киното и паметните театрални въплъщения, Григор Вачков оставя неповторима следа и в Златния фонд на радиото с множество записи, за които си спомняме в деня на рождението му.

Запис от Златния фонд на БНР с гласа на Григор Вачков, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна