Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на КЗП е освободен от поста

| обновено на 26.05.22 в 12:49
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов е освободен от поста с правителствено решение от вчера, става ясно от информационната система на Министерския съвет. Решението е взето във връзка с изтеклия през 2020 петгодишен мандат на Маргаритов и членовете на комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков.

За нов председател е назначен Иван Френкев, а за членове - Велина Николова-Великова и Николай Мравов .

Правителственото решение е взето на неприсъствено заседание  Премиерът Кирил Петков е в Давос за участие в Световния икономически форум.

Иван Френкев е бакалавър по финансови и бизнес икономики от Университета в Лондон, Обединеното кралство, и магистър по бизнес администрация от Университета в Истанбул, Турция. Има опит в управлението на компании, от 2019 г. е общински съветник в Общинския съвет в гр. Смолян.

Велина Николова-Великова е магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“. От ноември 2002 г. до момента работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия.

Николай Мравов е магистър по икономика от Икономическия университет в гр. Варна. В периода 1994 г. – 2003 г. е два мандата общински съветник в Община Сливен, член е на Съвета на директорите на „Пътнически превози – Сливен“ ЕАД, заемал е и други ръководни позиции в различни търговски дружества.

В интервю ден преди да стане ясно, че е освободен, Маргаритов говори за нелоялните търговски практики и доброто взаимодействия между институциите.
Маргаритов припомни, че след няколко дни влизат в сила приетите вече от НС изменения в Закона за защита на потребителите, с които почти двойно се увеличава санкцията за така наречените нелоялни практики.
В интервю за Нова телевизия Маргаритов каза, че освобождаването му не е свързано с конфликт и изрази надежда, че колегите му ще продължат активно да контролират пазара, защото, по думите му,  се задават трудни времена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!