Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Панев: Енергетиката ще претърпи тотално преосмисляне

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с енергетиката в държава, която спестява пари на ТЕЦ-овете си, или какво е бъдещето на енергетиката от миналото?

Защо има енергийна трансформация?

“Ясно е, че и в България, и в ЕС тя настъпва първоначално вследствие на идеята за Европейския зелен пакт, целите, които то си поставя до 2050 г., а от друга страна, на разразилата се динамика на пазара, най-вече на течни енергоносители, в последните две години“, казва в “Нашият ден“ Владислав Панев, депутат от ДБ и член на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика, и допълва:

“От една страна, са последица от пандемията и събитията в Украйна. Цената на суровия петрол и газа в последните две години още повече катализира процеса за тази енергийна трансформация.

Идеята тук не е кое води напред – дали европейската политика, или националната в посока енергийна трансформация, а по-скоро как да превърнем този процес в справедлив и социално поносим с ясната ангажираност по отношение на постигане на неутралност към климата.“

“Енергетиката, каквато я познаваме и в България, и в Европа, а в голяма степен и в световен мащаб, ще претърпи тотално преосмисляне и ще бъде с тотално различна форма и архитектура“, посочва още той.

Политическа и социална справедливост

“Виждаме дори на ниво ЕС какви сериозни дебати се водят. И в посока на това дали може природният газ да бъде горивото на прехода и доколко може да се гледа на ядрената енергетика като на зелена енергия.

Това са теми, които различните държави и икономики със сериозна индустриална ориентираност, в това число и енергийната индустрия, разбират по съвсем различен начин. Те ги интерпретират в интерес на техните национални икономики, и на техните национални политики в областите и на индустрията и енергетиката.“

Справедлив преход

“В някаква степен трябва да се гледа на тези процеси като свързани с един ясни стратегии за прехода – кое след кое правим, за да стигнем до съответните цели, които са поставени и от Зеления пакт до 2050 г., а и съгласно предизвикателството на съвременната икономика и енергетика.“

ВЕИ централи

“Приветствам това, което се случва в България от гледна точна на законодателната инициатива – опростяването на процесите, свързани с чисто законодателните активности по отношение на изграждането на ВЕИ централи за собствено ползване.“

Дезинформацията

“Апелът ми към голяма част от медиите, които концентрират вниманието на слушатели и на зрители върху темите, свързани с енергетика, е да канят професионално подготвени участници в тези дебати“, призовава Панев в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени