Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за скулптури, перкусионист и глас от Хелзинки

Снимка: Crystal Sound Project

Биляна Фурнаджиева - художник, и Виктор Бенев – перкусионист, пианист и композитор, се срещат в Париж, въпреки че и двамата са от Нови Искър. Учат и се запознават във френската столица и намират общи теми за разговор и работа. В Париж Виктор среща и Селма Саволайнен от Хелзинки.
Финландката е певица, композитор и аранжор. Тримата се обединяват и влагат творчески идеи и усилия в общ проект.

В него се съчетават разнообразни по размер порцеланови скулптури на Биляна, използват се различни звуци, вибрации, резонанси, както и гласа на Селма.
Някои от звуците са обработени електронно.

Виктор, Биляна и Селма

"Проектът е номад – пътува, движи се, променя се с различни музиканти и елементи", каза пред Радио София Биляна Фурнаджиева. А според Виктор Бенев е трудно той да се рамкира жанрово, защото се вплитат различни култури.

"Когато пея в предмета се получава като ритуал. Физическата ми позиция променя начина ми на пеене", отбеляза Селма Саволайнен.

Проектът има история, но първото му представяне в този формат ще е в София тази събота (28 май) в Sofia Live Club, а входът е свободен

Програмата включва Crystal Sound Project & Selma Savolainen (Finland); Via Mavis; Viktor Benev // Architextures (album release).

Чуйте целия разговор на Лили Големинова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени