Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация В.Търново": Излишно всяване на паника е искането за ръст с 332% на цената на парното

Снимка: колаж: Георги Корнейков, БНР

Като излишно всяване на паника в обществото определи искането за над 300 процента увеличение на цената на парното от 1 юли във Велико Търново Александър Димитров, изпълнителен директор на "Топлофикация ВТ".

Искането на "Топлофикация ВТ", внесено в държавния енергиен регулатор, е за цена на парното от 1 юли във Велико Търново от 464,66 лв. за Мегаватчас (МВтч) без ДДС. Това е увеличение с 332% спрямо сега действащата цена на топлинната енергия в града.

Поскъпването няма да е в този размер, заяви за БНР Александър Димитров, изпълнителен директор на топлофикационното дружество:

"До сега не е имало нито една година, в която да е имало реално 300-400% увеличение. Не е за първи път това нещо. Увеличението ще бъде съобразено със ситуацията в страната, но по никакъв начин няма да бъде 300%. Според мен това е едно излишно всяване на паника у хората".

Искането е направено към 30 март, когато цените на природния газ бяха други, не бяха спрени и руските доставки. От "Топлофикация ВТ" не се наемат с прогнози каква цена на парното ще определи енергийният регулатор:

"Не мога да зная КЕВР какво ще признае, това е тяхна работа". 

На въпрос на БНР планира ли дружеството да внесе ново искане, Александър Димитров заяви:

"Това също не мога да го коментирам към момента“.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна