Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът одобри промените в Закона за околната среда

| обновено на 26.05.22 в 18:47
Народно събрание
Снимка: БГНЕС

До 1 юли 2024 година оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение ще могат да бъдат обжалвани на втора инстанция, реши днес Народното събрание. Времето за разглеждане на жалбите от Върховния административен съд (ВАС) ще е 6 месеца от подаването им.

Дебатите в пленарната зала показаха, че темата предизвиква противоречия в управляващата коалиция, но и вътре в отделните формации. Отделни представители от "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" се противопоставиха на общите позиции на парламентарните си групи.

Като вносител Министерският съвет предлагаше възстановяване на втората инстанция. В началото на април в ресорната парламентарна комисия обаче това не бе прието при гласуването на текстовете на второто четене в закона.

В пленарната зала вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов изтъкна ползите от втората инстанция:

„Обяснението, че ние ще минем по-бързо през вратата, ако избием вратата, е вярно - ще минем по-бързо. Но дали няма да настиваме често през зимата, защото като няма врата, няма кой да спира течението в нашата стая. Дали, ако остане едната инстанция, няма да се случи така, че някои проекти заради корупция - в съдебната система например да не минават, просто защото има съдебен състав, който би желал да не се случи нещо от това управление на държавата“.

Мирослава Петрова от "Продължаване промяната" заяви:

"Какво му липсваше в момента на българското гражданско общество, за да защити природата на България? Липсваха му свободни некорумпирани институции, които днес, педя по педя, то се опитва да си отвоюва".

От ГЕРБ не участваха в гласуването. Депутатът Тома Биков предупреди:

"Ще видите, че ще създадете и условия за корупция, за конфликти, няма да можете по един по-бърз и по-ефективен начин да направите така, че хората живеят по-добре".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна