Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият фестивал за камерна музика в Европа се провeжда от 27 май до 18 юни

Пловдив е домакин на Международния фестивал на камерната музика за 57-и път

Австралийски композитор създаде творба специално за музикалното събитие

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив е най-старият фестивал за камерна музика в Европа и най-дългогодишният фестивален форум в Пловдив. От основаването му през 1964 г. до днес не е прекъсвал нито веднъж. Провежда се ежегодно през месец юни сред живописната атмосфера на един от най-емблематичните архитектурни паметници в Старинен Пловдив – Етнографския музей. 

Тази година от 27 май до 18 юни 2022 г. Пловдив отново (за 57-и път) е домакин на Международния фестивал на камерната музика. За първи път организатор на фестивала е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ). 

Изключително богатата програма от най-висока класа ще бъде представена в Регионалния етнографски музей - Пловдив, къщата на Верен Стамболян в ОИ „Старинен Пловдив“, както и в Koнцертната зала на АМТИИ.

С обединените усилия на Община Пловдив и ръководството на Академията бе изработена нова организационна концепция. Тя е базирана на традициите и приемствеността в хилядолетната културна столица Пловдив, които знаково се преплитат с осъвременена визия.

Програмата на Международния фестивал на камерната музика 2022 със сигурност ще задоволи и най-претенциозните любители на изтънчения жанр камерна музика. В афиша изпъкват имената на елитни музиканти от България, Австрия, Венецуела, Италия, Испания, Полша, Северна Македония, Украйна и Япония. 

Откриването на 27 май, традиционно в Етнографския музей, е с концерт, посветен на полската музика, с певците Анна Фабрелло и Кшищоф Бобжецки, заедно с пианистката Александра Мозгел-Мединска. Любителите на вокалното изкуство могат да се насладят и на песенния рецитал на дългогодишната солистка на Щатсопер Виена Зоряна Кушплер и пианистката Ерина Накасаку на 11 юни.

Духовите инструменти са ярко представени в програмата с дуото кларинет и пиано от Барселона – Пау Родригес Руис и Естер Леча, флейтовото дуо от Италия Лука Мани и Лиза Бини. Както и с екзотичния рецитал за английски рог и пиано на Мая Чанакевич и Ана Гацева, на който пловдивската публика ще чуе и световната премиера на творба, написана специално за фестивала от австралийския композитор Майкъл Бакрънчев.

Роденият във Венецуела виртуоз китарист Габриел Гийен Наваро ще концертира в къщата на Верен Стамболян на 4 юни. 

На 15 юни, в рамките на станалия традиционен концерт "Звездите на утрешния ден“, ще чуем две млади пловдивчанки, живеещите във Виена сестри цигуларки Ани и Христина Панови. Като носителки на редица международни награди, фактически те вече са си изградили реноме на изгряващи звезди на европейския подиум. 

Цигулковата нишка в програмата отвежда към закриването на фестивала, където забележителната наша цигуларка Кремена Оксенкруг в партньорство с пианистката Мартина Табакова ще предложи на взискателната пловдивска публика стилна сонатна вечер на 18 юни.

Заслужават внимание и двата концерта, резервирани за музикалното бъдеще на Пловдив – на ученици от НУМТИ "Добрин Петков“ и студенти от АМТИИ, съответно на 1 и 7 юни. Техни гости тази година са студенти от Консерватория "Рихард Вагнер“, Виена, и Университета "„Антон Брукнер“, Линц. В контекста на грижата за развитието и подкрепата на младите таланти за първи път в рамките на фестивала ще бъдат организирани майсторски класове по пеене, пиано и цигулка, чрез които се полага началото на едно обогатяване на програмата на фестивалните прояви в академична и образователна посока.

Книжката с подробната програма на 57-ото издание на Фестивала на камерната музика може да се разгледа ТУК.

Билетите за отделните концертни изяви са по 7 лева и ще се продават 1 час преди събитието на място във всяка сграда.

Чуйте артдиректора на фестивала проф. Евгений Шевкенов.

Снимки – Международен фестивал на камерната музика, АМТИИ


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!