Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три пъти повече автобуси с бежанци са излезли, отколкото влезли, през Дуранкулак за 24 часа

архив
Снимка: Румен Сарандев

Напускащите страната ни през ГКПП Дуранкулак автобуси с украински граждани през последните 24 часа са три пъти повече от влизащите. С наближаването на крайния срок на действие на Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България, все повече бежанци решават да се върнат по домовете си.

Тенденцията на повече излизащи от България украински граждани, отколкото влизащи в страната ни е от около седмица. Прибиращите се към Украйна автобуси за последните 24 часа през Граничния пункт Дуранкулак са 27, докато пристигналите тук са едва 9, заяви председателят на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. Според него причините за това решение на украинските бежанци са различни.

Пунктът на БЧК при Дуранкулак ще продължи да работи денонощно до края на месец май, след което ще бъдат направени разчети за неговата работа според ситуацията, допълни д-р Еринозов. Осигурени са всички хранителни и хигиенни материали.

Повече украински граждани напускат България през ГКПП-Дуранкулак отколкото влизат у нас, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Според него тази тенденция е от около седмица.

Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна