Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години от рождението на Аспарух Лешников

Аспарух Лешников
Снимка: Фейсбук/ Аспарух Лешников

В началото на юни в Хасково започват дни на Аспарух Лешников. Те са под патронажа на Н.П. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България.

Ще бъде открита пътуваща изложба "Рицарят на горното Фа” с  кратък концерт на Джесика Лешников, внучка на Аспарух Лешников. Предстои прожекция на германския игрален филм "Комедиен Хармонист” и Национален конкурс за стара градска песен "С песните на Ари”.

Рицарят на горното Фа е роден в Хасково преди 125 години в семейство на учителка и пощенски служител. Аспарух остава без баща на 8 години и е даден за отглеждане на близки в Стара Загора. Знае се, че там е пял в църковния хор и още тогава е забелязан с ангелския си глас. След това заминава за София, за да учи във военното училище, където се сприятелява с Христо Смирненски и двамата пишат песента "Горчиво кафе“, разказва д-р Веселина Узунова от Хасковския исторически музей:

"На Аспарух военната кариера не му се харесва безкрайно много. Той е постоянно наказван. Дори в карцера продължавал да пее".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Дора Атанасова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна