Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60-годишнината от създаването на Българския културен институт в Берлин ще бъде отбелязана с концерт

Български културен институт в Берлин
Снимка: Личен архив

На 31 май в Берлин с джаз концерт с участието на изтъкнати български музиканти със съдействието на Посолството на България ще бъде отбелязана 60-годишнината от създаването на Българския културен институт в Германия. Един концерт, който попада в отзвучаващите празненства за най-светлия български празник – Деня на българската азбука и писменост.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" саксофонистът Владимир Кърпаров, който от години живее в Берлин, разказа:

"Концертът се организира от Българския културен институт и е със съдействието на Боби Петранов, който е директор на института и който винаги е много отзивчив към моите проекти, за което съм много благодарен. Концертът ще се проведе в залата на посолството, защото е по-голяма и очакваме доста хора. Може би ще има и народни танци, ако хората изпаднат в такова настроение. Всъщност поводът е 24 май, макар че малко е назад във времето, но нямаше как да се вмести в програмата на посолството по-рано".

"За мен е изключително удоволствие да присъствам на тези значими за България празници и се радвам, че ще успеем да приобщим доста от българите, които живеят в Германия, покрай тези наши концерти", сподели пред БНР Недялко Недялков, който е част от Оркестъра за народна музика на БНР:

Недялко Недялков с приза

"Вълнувам се, защото се познавам с музикантите, свирили сме на джаз фестивала в Стара Загора и се радвам, че сега ще представим тази програма с всички тези участници пред българската общност и не само. Дай Боже повече такива културни изяви и да се говори, да се споменава името на България, да участват много български музиканти и артисти, защото има смисъл от това".

Цялото интервю с Владимир Кърпаров и Недялко Недялков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна