Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с два финала на Световната купа във Варна

Валентина Георгиева и Теодор Трифонов се класира за финалите съответно на прескок и на земя на Световната купа по спортна гимнастика във Варна. 

Възпитаничката на Филип Янев спечели квалификацията с обща оценка от двата прескока 13.575 точки (първи прескок 13.600 точки и втори прескок – 13.550 точки).

„Чувствам се доволна от прескоците, които направих. Допуснах леки грешки на първия прескок, но мина. Във финала напрежението ще е по-голямо. Ще се опитаме да го избегнем максимално. Още малко ще се напънем и ще стане. Треньорът ми има леки забележки, но като цяло е доволен. На тази св определено има конкуренция. Доста голяма. В сравнение с Купата в Баку, тук има конкуренция. Тук ще играя четири уреда. Земята, стига да я изиграя, тъй като имам контузия в глезените, ако издържат, ще се надяваме на висока оценка и на този уред", каза след представянето си Валентина Георгиева.

В квалификацията на смесена успоредка Валентина звърши на 26-то място с оценка от 9.500 след падане от уреда.

В пресявките на земя Теодор Трифонов завърши с пети резултат. Състезателят на Дмитрий Николов беше оценен с 13.800 точки, което му позволи да попадне сред осемте най-добри на този уред.

„Доволен съм, най-вече от изиграването си. Това е първият ми финал на Световна купа при мъжете. Още по-ценно е, че е пред родна публика, у дома. Имах очаквания да се класирам за този финал, защото на този уред бях най-подготвен. Най-високата ми начална оценка е именно на земя. Надявах се до последно, изиграх си и се случи“, сподели след квалификациите Теодор Трифонов.

Другият ни представител в пресявките на земя Йордан Александров се класира на 25-та позиция с оценка от 11.700 точки и три десети наказания.

В изиграванията на кон с гривни Теодор Трифонов записа 25-ти резултат с 10.750 точки. Йордан Александров завърши 13-ти с 12.050 точки.

В квалификацията на халки Христос Маринов изигра стабилно и много концентрирано съчетанието си, но оценката от 13.600 точки не му стигна да влезе сред осемте гимнастика, които ще си оспорват отличията. От място във финала го разделиха само две места, след като завърши 10-ти. Брат му Исус Маринов е 19-ти с 13.050.

Утре състезанието в Двореца на културата и спорта продължава с квалификациите на прескок, успоредка и висилка при мъжете и на земя и греда при жените.

Началото е от 14.00 часа, а входа за зрителите е свободен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени