Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянен арест за траурния агент, обвинен в незаконни погребения

| обновено на 26.05.22 в 18:26
Снимка: Ани Петрова

51-годишният Георги Енев, собственик на траурна агенция, който е обвинен за измами, свързани с организацията на фиктивна кремация на починали хора, остава за постоянно в ареста. Съдът се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и го задържа под стража.

Софийският районен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение въпреки твърденията на адвоката му, че няма доказателства, че е виновен.

Според наблюдаващия прокурор Мима Куцкова обаче това е "защитна теза":

"Има постъпили множество сигнали от граждани, които се явяват наследници на починали лица и тази фирма, в която е работил обвиняемият Енев, е извършвана погребенията или те са били оставени за кремация. До момента са установени седем трупа, трябва да се направят необходимите експертизи, за да може да се установи самоличността на тези трупове, ако е възможно изобщо. Един е установен, да, за което е повдигнато обвинението".

Пред съда Георги Енев заяви, че ще съдейства на разследването и поиска да бъде пуснат на свобода заради здравословни проблеми. Решението на съда не е окончателно и той може да го обжалва пред Софийския градски съд.

Енев е обвиняем по случая, при който в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки. Стана ясно, че за едно от лицата, чиято самоличност бе установена, синовете на починали платили на Енев сумата от 1000 лева за кремация, а след това получили урна, за която обвиняемият твърдял, че е прахът на починалия възрастен мъж.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години.

Разследването продължава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна