Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна мащабният проект "С волейбол на училище"

Започна мащабният проект "С волейбол на училище"
Снимка: БФВ

С истински празник с множество деца в двора на 81 СУ "Виктор Юго" в София започна официално мащабният проект "С волейбол на училище". Инициативата на Българска федерация по волейбол (БФВ) в партньорство със Столична община, Регионално управление на образованието (РУО) София-град и с подкрепа от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) търси възможности за засилване на интереса на българските деца към обичаната игра и най-успешния отборен спорт у нас. За волейболните клубове това ще бъде пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни.

"Радвам се, че този прекрасен проект стартира точно тук, в 81-о училище в София. Благодаря за добрата работа със Столична община и господин Мирослав Боршош. Бъдете сигурни, че ще има много училища, които ще могат да се възползват от възможностите, които предлагаме. Както казваме ние - волейболът е равен на образование на квадрат. Ние искаме да помогнем на всички деца да добият знания чрез спорта и да бъдат уверени в живота напред", заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

"Благодарение на партньорството ни със Столична община получаваме шанс да представим по-задълбочено нашия спорт, ползите от нега, да представим и столичните клубове, ангажирани с волейбола. Убедени сме, че това сътрудничество ще бъде от взаимна полза. За клубовете - да представят своите възможности, перспективи и условия за развиване на спорта. За училищата - да бъдат изградени цении взаимовръзки, обмен на опит, подпомагане и организиране на общи събития с клубовете", коментира Давид Давидов, вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, отговарящ за направление "Детско-юношески волейбол".

Момчета и момичета от 81-о училище взеха и своите първи уроци от лицензирани волейболни треньори.

Като израз на благодарност за активното им включване в проекта, Любомир Ганев подари на децата, включили се в историческата първа тренировка от проекта "С волейбол на училище" билети за първия ден от турнира от Волейболната лига на нациите за мъже, на който София е домакин от 21 до 26 юни. 

Учениците зарадва и една от най-любимите състезателки от националния отбор на България за жени Ева Янева. 

"Изключително съм щастлива да бъда сред вас, тъй като моята кариера в най-ранна възраст започна тук - участвахме редовно в коледните турнири, организирани в 81-о училище. Този ден ме връща към моето детство, напомня ми за много хубави дни. Спортувайте, играйте волейбол, побеждавайте - не само на терена, но и в живота", обърна се Ева Янева към децата.

Любомир Ганев подари на директора на 81 СУ Елена Налбантова волейболни топки, с които учениците да играят.

По време на големия празник на старта на проекта "С волейбол на училище" за децата имаше и още една изненада. Присъстваха и момчета от отбора на Мартин Стоев, станали световни вицешампиони до 19 години. Националите Стоил Палев, Ерик Стоев и Георги Митов се включиха в играта заедно с момичетата и момчетата от 81-о училище.

"Искрено приветствам страхотната инициатива и празникът, който се случва тук. Аз също съм спортист, национален състезател и знам едно - да си елитен спортист, те прави много по-различен. Освен да учите, вие отдавате времето и мечтите си на нещо, което ви прави по-различни от останалите, прави ви истински спортисти, дава ви допълнителни качества. Пожелавам ви огромни успехи в живота. Ние сме зад вас и ви подкрепяме. Изключително съм радостен за реализирането на тази инициатива с Българската федерация по волейбол, благодаря ви за реализирането й. Благодаря за всичко, което правите за българските деца и им подавате ръка", заяви Мирослав Боршош, заместник-кмет на София по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности".

На събитието бяха и големи имена в историята на мъжкия национален отбор на България като Владимир Николов - настоящ съпрезидент на волейболния Левски София, Евгени Иванов - настоящ председател на Комисията по детско-юношески волейбол към БФВ, и Николай Иванов - настоящ член на и на Треньорската комисия, и на Комисията по детско-юношески волейбол към БФВ.

Инициативата "С волейбол на училище" ще популяризира и развива спорта сред подрастващите. Волейболната игра ще бъде представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Ще бъдат провеждани открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти ще запознаят учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите.

На самите училища ще бъде предоставяно материално и техническо осигуряване, което да бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!